Darwin och PMS (läs inte detta om du redan är arg)

cave woman - Sök på Google

Ni anar inte hur många teorier jag fått höra om vad PMS har för funktion rent evolutionistiskt. Det vill säga att PMS:en har en slags funktion för människans överlevnad, ofta inte särskilt smickarande. Intressant kanske kan tyckas men tyvärr har jag inte hört en enda vettig teori.

Här är en ”förklaring” som jag hört flera gånger. Denna gång inskickad av ”Andersson”. och som sagt, har du PMS just nu, vänta med att läsa denna…

Hej!
Detta var ju ett mycket intressant och roligt initiativ. Hörde dig på radion för några månader sedan och är glad att du tar upp detta med pms. Även om mina problem är väldigt lindriga finns det många som verkligen lider och det är så typiskt att ”kvinnoproblem/sjukdomar” inte tas på allvar och att kvinnorna som söker vård blir dåligt bemötta. Jag arbetar själv som sjuksköterska och hör ibland jargongen bland kollegor.

Nog om detta, jag har en historia under kategorin uselt svar och dålig förståelse från gynekolog… Jag har ganska mild pms som ”endast” tar sig uttryck i att jag blir på allmänt dåligt humör några dagar före mens. Jag tycker allt känns jobbigt, alla andra människor är ivägen och jag känner mig allmänt dålig och fel själv, vilket innebär irritation, ”känslighet” och ibland ledsamhet (eller vad som nu är hönan och ägget).

Vid ett besök hos min gynekolog tog jag upp detta och undrade lite om det måste vara såhär, hur länge det kommer vara såhär och om det fanns något man kunde göra för att lindra det. Han sa att pms är något naturen har skapat för att under ägglossning ska jag, som kvinna, ha blivit befruktad av en man och efter detta är det meningen att jag ska bli aggressiv och otrevlig för att skrämma bort andra hanar som vill befrukta mig. Detta för att hanen som först befruktat mig ska vara säker på att han är fadern till avkomman och att hans gener förs vidare. Således är detta något av naturen instiftat och något man som kvinna får acceptera och lära sig leva med.

Detta uttalande degraderade totalt mig som kvinna och person. Pms fanns alltså till för mannens skull, för att hans gener skulle föras vidare, för att han skulle sova tryggt om natten i vetskapen att han i alla fall inte lagt ner tid och energi på någon annans avkomma och att hans hona var så otrevlig att ingen annan man skulle vilja befrukta henne. Jag som kvinna fanns uppenbarligen inte till för min egen skull utan för mannen och avkommans skull. Jag var en aggressiv, potentiellt lösaktig äggkläckningsmaskin utan egen vilja.

Om denna förklaring nu är biologiskt korrekt fanns det heller ingen förståelse för att dessa biologiska drifter kan skapa problem i dagens samhälle. Som kvinna i dagens samhälle har jag ett eget liv, med egna intressen och en egen agenda, där det troligen också ingår att inte bli befruktad i parti och minut, vilket kommer leda till en hel del ägglossningar, menstrationer och medföljande pms. Vilket faktiskt gör det till ett verkligt problem, i min vardag.

Men detta tycktes inte vara ett existerande scenario i hans värld. Han avslutade istället med att säga att ”spindelhonan äter upp hanen efter parning” och därmed hade han även jämfört mig med ett kryp. Jag kände ”you can’t argue with stupid” men har i efterhand funderat på att anmäla karlskrället. Jag tycker detta är ett oerhört tydligt exempel på att inte ta kvinnors besvär på allvar. Vilken man hade bemött en annan man på detta sätt?

Att jämföra människor med djur, ofta skadedjur (jämföra judar med råttor under andra världskriget etc) är ju dessutom ett klassiskt sätt att avhumanisera, objektifiera och degradera andra människor för att inte behöva känna sympati eller tom rättfärdiga våld, och används flitigt inom rasism och krigspropaganda. Jag vill inte dra så långtgående slutsatser i just detta fall, men det finns tydliga paralleller.

Detta var min pms-historia som belyser att det ibland inte är pms:en i sig som är det störata problemet och källan till aggression…

Mvh Andersson

Parse error: syntax error, unexpected T_CLASS in /storage/content/91/127591/livetmedpms.se/public_html/wp-content/themes/adelle/comments.php on line 1