Det här är pms

Här kommer jag samla mer information om pms och pmds. Just nu kan du läsa mer här:

Alltompms.se

Vårdguiden

9 Comments on Det här är pms

 1. Ingrid
  15 oktober, 2013 at 13:29 (4 år ago)

  Hej Karin och alla andra!

  Jag har deltagit i forskningsstudien som skrivs om här på sidan och har fått diagnosen PMDS. Jag har tyvärr varit tvungen att avbryta deltagandet på grund av att jag inte hinner. Nå, i alla fall, jag sitter här och surfar efter vilken gynekolog jag ska ta mig till för jag känner verkligen att jag måste få ordning på det här. Jag har haft pms-problem ända sedan tonåren men det är egentligen inte förrän nu (37 år) som jag förstår att det har varit det som spökat. Som så många andra har den uppgraderats till senaste versionen av Monster 10.0 efter andra barnet. Jag vill komma i kontakt med någon kunnig och förstående Gynekolog i Stockholmsområdet, kan du/ni nämna några namn? Tusen tack för den här bloggen och för att du bjuder på dig själv och sprider kunskap om detta Karin, du är grym!
  /Ingrid

  Svara
 2. Ankie
  4 mars, 2014 at 22:11 (4 år ago)

  Hej Karin!
  Tack för din fantastiska insats! I december förra året fick jag diagnosen PMDS jag orkar tyvärr inte skriva hela min historia nu men känner att jag skulle behöva få lite råd. Jag är 42 år har en dotter som snart blir 8 år och en son som blir 3 år min sambo som jag träffade för snart 11 år sedan har valt att lämna mig & inte stötta mig vilket känns i hjärtat. Har du några råd hur jag kan hantera den sorgen bättre. Just nu går allt till att lösa allt praktiskt istället för att fokusera på att bli bättre i min sjukdom.

  Svara
 3. Veronica
  5 november, 2014 at 18:38 (3 år ago)

  Hej!

  Jag har sen cirka ett halvår tillbaka på riktigt insett att jag lider av riktigt kraftig pms. Jag har alltid lidit av pms i någon grad men inte alls i den utsträckning som det drabbat mig nu sen jag fått mina två barn, de är 5 och 7 år nu. Pms:en såklart i kombination med andra livsomständigheter har påverkat relationen med min man och i viss mån mina barn negativt såklart då jag inte alls har samma tålamod/sinnelag dessa dagar och de tvingas lyssna till hur jag behandlar deras pappa. Det har tagit lång tid att till fullo förstå i vilken grad detta faktiskt påverkar mitt liv och min beslutsfattandeförmåga, sen ungefär september har jag börjat göra korta ”mående” anteckningar i en dagboksapp för att börja kunna skönja ett mönster och det som slår mig är att det absolut inte är lika illa varje månad och att jag faktiskt har två pmsperioder i min mestruationscykel??? både i samband med ägglossningen (före-under och efter) och före mensen (+1-2 dagar). Är det fler som känner igen sig i det? Är det möjligt? Jag mår alltså ofta dåligt i samband med ägglossningen, är irrationell och aggressiv i diskussioner eller dämpad, låg och ångestfylld. Tur att detta är efter barnen kom :). Funderar på att starta medicinering riktad till dessa dagar, nu när jag är ”mig själv” känns det så självklart och härligt, tänk att få vara så jämt. Vilken dröm!!!

  Svara
 4. Louise
  5 november, 2014 at 20:34 (3 år ago)

  Hej Veronica,
  Vill bara säga att pms/pmds ofta utlöses i samband med ägglossning och sen finns där fram till mensen kommer och ibland nån dag därefter. Jag upplever dock inte att min pmds är lika ”aktiv” under alla dessa dagar. Ena dagen är jag så irriterad och stressad i hela kroppen att jag springer runt som en iller på högar, nästa dag gråter och gråter jag konstant, en annan dag kommer jag knappt upp ut sängen… ibland är det allt på en gång. Och mitt i kommer någon dag eller två när det faktiskt känns helt okej, iaf i förhållande till den andra sliten. Kan det vara det som gör att det känns som två olika perioder?
  Jag älskar också dagarna man får vara positiv och glad! Och harmonisk! Tänk vad härligt det är.
  Hoppas du hittar ditt sätt att hantera din pms/pmds!

  Kram

  Svara
 5. Louise
  7 mars, 2015 at 08:36 (3 år ago)

  Hej!! Det är fjärde dagen jag äter premalex nu och jag mår sådär.. Väldigt trött och nästan mår lite sämre av premalexen..?? undrar av er som ätit premalex en längre tid.. Vilken tid på dygnet tar ni tabletten?? Och har ni känt att ni mår lite sämre av den? Ska jag höja dosen till 20mg nästa PMDS period?
  Jättetacksam för svar!! /Louise

  Svara
  • Soya
   20 mars, 2015 at 11:32 (3 år ago)

   Du kan bli sämre i början av behandling med dessa ssri-preparat som Premalex hör till. Det borde vänt för dig nu.

   Svara
 6. Cia
  19 april, 2015 at 21:37 (3 år ago)

  Kan man äta premalex utan uppehåll? Kan man byta till Cipralex då? Tror nämligen att min läkare snöade in lite för mycket på att jag har pms, jag tror att jag är på väg io i en utmattningsdepression och att jag skulle behöva äta SSRI-medicin mer kontinuerligt. Tankar och erfarenheter kring det så får ni gärna dela med er!

  Svara
 7. Åsa
  16 augusti, 2015 at 16:44 (3 år ago)

  Hej
  Jag undrar om i fall man har haft pmds i unga år, om den blir värre när man som jag är i förklimakteriet? Just nu känner jag av många symtom som man enligt många som skriver om det säger att man ska göra och jag vill inte lida av detta dagligen som jag nu gör. Är det Premalex man ska börja ta eller vad säger ni?
  Åsa

  Svara

Leave a Reply