Elin undrar om hormonspiral

yqdcafpnstihsj6uyo8d

Vill bara påminna ytterligare en gång att jag inte är en läkare utan en vanlig ”pms-kärring” som träffat många, många som har liknande problem. Och denna frågan kommer ofta upp. P-piller eller hormonspiral? För några har p-pillret Yaz funkat bra. För andra har det funkat några månader och sen inte mer(så var det tex för mig). För vissa har hormonspiral varit källan till allt besvär och för andra har det varit en räddning. Svaret är att alla är olika pga av att alla har olika balanser/obalanser. Man måste nog prova för att veta. Eller vad säger ni andra?

Hej, jag heter Elin och är 21 år. Jag har sen ett halvår tillbaka förstått att jag har svår pms. Innan jag visste undrade jag varför jag kände mig upp och ner, ena dagen glad och andra dagen ledsen. Jag har börjat skriva dagbok och ser att det infaller innan mens varje månad. Jag har tagit reda på mycket om det själv, och det är jag själv som kommit fram till det, då knappt några läkare vet något om det. Inte heller alla ungdomskliniker. Jag har gått från cipralex till premalex nu, men för ett par veckor sedan träffade jag ytterligare en barnmorska, och hon sa att det var konstigt att läkare har gett mig premalex innan jag har testat något  preventivmedel som kan fungera. Hon tipsade mig om hormonspiralen jaydess, som så småningom ska göra att man inte har mens alls. Är det någon av er som har prövat om den är bra? Och om den funkar mot pms?

Jag är jätte glad att den här sidan finns! Man känner sig inte lika ensam längre med sina besvär.
Kram Elin

 

bild från Mirena CC

22 Comments on Elin undrar om hormonspiral

 1. Helena
  20 september, 2014 at 09:49 (4 år ago)

  Hej, ville bara säga att jag också planerar att sätta in hormonspiral. Jag har hört att den kan hjälpa till att få humöret lite mer stabilt men också att den kan förvärra symtomen, att det är olika för olika personer. Jag har prövat det mesta så håller nu tummarna för att spiralen ska kunna hjälpa mig lite. Tror inte jag kommer märka någon jättestor skillnad men den medför ju flera andra positiva effekter som minskad blödning t ex. Hoppas du också blir hjälpt av den.

  Svara
 2. Emma
  22 september, 2014 at 08:05 (3 år ago)

  Hej, min barnmorska talade väldigt gott om hormonspiral så jag bestämde mig för att prova. För mig funkade det inte alls. Alla toppar blev högre och alla dalar djupare. Avgrundsdjupa faktiskt. Sista veckan innan mens var jag ett psykiskt vrak, kunde inte koncentrera mig på jobbet, tvångstankar tog över fullständigt och jag kunde inte tänka klart. Efter ca sex månader tog jag ut spiralen och bytte till vanliga p-piller (Yasmin). För mig fungerar detta mycket bättre.

  Fortsätt att skriva dagbok så att du håller koll på svängningarna! Jag hoppas att det ska fungera bättre för dig än det gjorde för mig!

  Svara
  • Anne
   26 maj, 2015 at 23:46 (3 år ago)

   Hej! Det du beskriver stämmer precis in på mig. Jag har haft hormonspiral i 1,5 år och Dalarna har blivit djupare och jag har som du beskrev svårt att koncentrera mig på jobbet ca en vecka i månaden. Jag tog ut hormonspiralen idag och hoppas det ska bli bättre nu. Jag har aldrig mått bra av hormoner men trodde att hormonspiralen skulle vara bättre. Har fått höra om en ny hormonspiral som jag kanske tänker testa, men först hoppas jag att jag blir mig själv igen.

   Svara
  • Fanny Petersson S
   20 juli, 2015 at 13:28 (3 år ago)

   Började du med ppiller direkt efter du tog ut din spiral eller hur lång tid tog det innan du började med ppiller efter att du tog ut den?

   Svara
 3. Lisa
  22 september, 2014 at 10:22 (3 år ago)

  Hej, jag är en av dem som verkligen inte tål hormoner. När min barnmorska övertalade mig att prova hormonspiral efter att jag fått mitt andra barn så gjorde jag det i hopp om att slippa min sjukligt rikliga mens (hade haft kopparspiral innan och varit nöjd med allt utom de galna blödningarna).
  Efter 2 månader med hormonspiralen ringde jag till min BM och fullkomligen skrek att hon skulle ”slita ut spriralen NU! ” . Jag mådde riktigt dåligt av den (precis som jag gjort med alla 15 sorters p-piller jag testat i yngre år.) Jag blir personlighetsförändrad. Helt deppig och dessutom ännu värre PMS. Nej, jag är verkligen emot alla sorters hormoner efter mina erfarenheter. Kopparspiral (säkert) och i kombination med Tranexamsyra (CykloF fast på recept) mot rikliga blödningar och sedan en låg dos Premalex = då kan jag vara mig själv igen.

  Svara
 4. Sara
  24 september, 2014 at 19:14 (3 år ago)

  Det verkar vara väldigt olika hur man reagerar. För mig har hormonspiralen funkat jättebra. Jag hade inte bara svår pms utan också riklig och jobbig mens och mycket ont, så det har varit skönt att slippa det också. Jag är inne på min andra spiral, och det verkar bli likadant som med den första att efter ett par år när effekten börjar minska lite så kommer så småningom mensen tillbaka. Men pms:en börjar komma tillbaka tidigare, vilket gör att jag då och då får humördippar utan att kunna koppla dem till menscykeln. Det tog ett tag att förstå vad det var.

  Jag är glad att det fungerade eftersom p-piller var ett helvete för mig. Det var som att ha den allra värsta pms:en alla dagar hela månaden istället.

  Svara
 5. Fredrika
  30 september, 2014 at 22:46 (3 år ago)

  Rent biologiskt så beror PMDS på att kroppen inte tåler ”restprodukterna” efter ägglossningen. De som har PMDS kan därför inte ha minipiller, eller hormonspiral för den delen, som sätter kroppen i en ständig ägglossning. Därför är det konstigt att din barnmorska rådde dig att ta hormonspiralen före SSRI. Om du har PMDS så råder jag dig inte att ta hormonspiral eftersom du kommer att vara i ständig ägglossning: ständig PMS/PMDS Jag hade p-stav i tre år och var därför i en tre år lång depression och gick upp 25 kg. De tre åren kommer jag aldrig få tillbaka och nu tre år senare är jag tillbaka på vad jag vägde innan p-staven.

  För 1 år sedan var jag med i ett läkemedelsförsök med medicin mot PMDS och efter försöket så rådde gynekologen mig att ta SSRI eftersom det är det som hjälper bäst mot PMDS. Jag tar SSRI (citalopram) och tränar styrketräning 4-6 ggr i veckan och yoga varje dag. Utöver det äter jag strikt enligt GI. Genom att äta min medicin, äta bra och träna så har jag fått ner min PMDS till nästan noll. Det är när jag slarvar som den kommer tillbaka.

  Svara
 6. K
  30 september, 2014 at 23:10 (3 år ago)

  Jag äter medicinen Spironolakton sedan en tid tillbaka. Tycker att den lindrar pms utan att ge sexuella biverkningar som jag får av ppiller eller antidepressiva.

  Svara
 7. K
  7 oktober, 2014 at 22:49 (3 år ago)

  Cipralex och premalex är samma substans escitalopram. Cipralex är billigare. För patientens skull borde väl läkarna skriva ut det i första hand? Eller måste man som läkare välja premalex om pat söker för pmdd?

  Svara
 8. Åsa
  8 oktober, 2014 at 14:24 (3 år ago)

  Jag är absolut ingen läkare och anser inte att min allmänläkare har rätt meeeen…
  När jag pratade preventivmedel så sa hon att spiral enbart fungerar som ett lokalt preventivmedel och berör ytterst lite de humörsvängningar man har vid PMS/PMDS. Det kan göra skillnad att gå från P-piller till spiral men det är isåfall enbart för att du går från ett preventivmedel som går igenom hela kroppen till ett som enbart verkar lokalt.
  Själv ska jag börja på cipralex nu inom någon vecka och hoppas på resultat. Lycka till alla där ute!

  Svara
 9. Maria
  15 oktober, 2014 at 09:00 (3 år ago)

  Fredrika, jag var ett tag med i samma studie, men var tvungen att avbryta då jag behövde ”lindring” omedelbart, jag kunde inte vänta in att (eventuellt) få komma igång med det verksamma läkemedlet.
  Jag kom till en kvinnlig gynekolog på Sophiahemmet som skrev ut Yasmin till mig, hon skulle inte rekommendera Yas då det är just progesteronets svängningar i kroppen hon misstänker att jag reagerar så starkt på. Yasmin har mycket mer av östrogen, och jag upplever att det till viss del tar udden av dalarna, men har jag utsatts för mycket stress innan/runt tiden för ägglossning får jag ändå en väldigt svår pms-period. Det märkliga är att jag med p-piller inte har ägglossning, och trots detta kan jag mer eller mindre ”klocka” när helvetet sätter in. Min gynekolog har ingen aning och jag känner mig väldigt ensam i detta. Har tidigare självmedicinerat med värktabletter mot kronisk smärta vilket fungerade fantastiskt bra, men är ju inget jag på något vis vill rekommendera i längden då jag har nog med problem med pmds.

  Svara
 10. Petra
  3 november, 2014 at 11:07 (3 år ago)

  Jag blev rekommenderad hormonspiral trots dåliga erfarenheter av hormoner i pillerform för många år sen. Fick nu höra att jag skulle blöda mindre och knappt påverkas av hormonerna om ju ges mer lokalt än med piller (och endast motsvarar hormondosen av ett minipiller var 5e dag). Allt skulle bara bli bättre, fick jag höra – så jag testade.
  Jag härdade ut i 6 månader trots ständiga småblödningar (kändes som konstant mens, med hugg av smärta emellanåt) och fruktansvärd, konstant PMS. Var otroligt deppig och låg, gjorde slut med min särbo och mådde allmänt dåligt. Så dåligt att en av mina väninnor fick övertala mig att ta ut spiralen, eftersom jag själv inte till 100% fattade sambandet – när jag till slut gjorde det var det som att lyfta på en blöt filt och jag kom tillbaka till livet. Jag fick inte höra om några sådana här biverkningar innan, när jag frågade efter det. När jag tog ut spiralen sa barnmorskan (en annan) att det är ganska vanligt och brydde sig inte mer.
  Som tur är förstod min kille och vi är nu tillsammans igen, utan hormoner. Jag har lagt in en varning för pms i vår gemensamma kalender så att han vet att några sura dagar väntar .

  Svara
  • Felicia
   18 januari, 2016 at 13:01 (2 år ago)

   Hej! Hittade detta nu och kan relatera otroligt mycket i det du säger. Får jag fråga vad du använder för preventivmedel nu?

   /Felicia. Om du ser min mail får du gärna maila då jag är fast i spiral helvetet och min gyn fortsätter tipsa om massa olika hormoner

   Svara
 11. sara
  15 mars, 2015 at 20:22 (3 år ago)

  Jag har den mindre hormonspiralen jaydess, och är nu inne på andra mensen med den. Första mensen var lindrigare med pmdsen,nu inför andra mensen är eock pmdsen tillbaka… Vet inte om det kan ändra sig ifall jag ger den lite mer tid, jag hoppas det!

  Svara
 12. Jenny
  6 maj, 2015 at 22:51 (3 år ago)

  Jag satte in en Mirena hormonspiral efter ett antal värdelösa försök med olika prev-medel varav det sista var med ringar, fick fruktansvärda migränanfall från ingenstans.. det visade sig att jag inte tål östrogen och fick tvärt avsluta, var några månader utan allt och kände mig som en människa igen :) bestämde mig sen för hormonspiral då de va en av de få valen jag hade kvar. Frukansvärd att sätta i, hade mens och molande värk i 10 dagar efter insättning sen va det som någon tryckte på en STOP-knapp, har inte sett en skymt av mens efter det :) fruktansvärt nöjd! Lite jobbigt då man nu inte har någon aning om vart min cykel är.. men sitter nu och funderar på om jag har fått ägglossning eller om jag är en av de 1% som blivit gravid på staven haha.. :’D men förövrigt är spiralen det bästa jag haft :)

  Svara
  • Vicky
   1 september, 2015 at 16:36 (3 år ago)

   Hej Jenny! Var det Mirena du reagerade så bra på eller? Jag har nämligen bokat in en tid för att byta ut min kopparspiral till fördel för Mirena (har aldrig haft det innan och ej heller andra hormonella preparat) eftersom det visade sig att jag är kopparförgiftad, har hemsk PMS i samband med mens och blöder något fruktansvärt samt att naglar blivit kassa och kraftig håravfall på 2 år då jag inte har någon zink i kroppen :-(

   Någon annan som reagerat på kopparspiral som jag och som bytt till Mirena med bra resultat?

   Tack på förhand!

   Svara
 13. Anna
  11 juni, 2015 at 00:04 (3 år ago)

  Nej nej absolut inte hormonspiralen
  !!!! Använd alldrig det.
  Biverkningar:
  Nedstämdhet
  Trötthet
  Minskad sexlust
  Depression
  OBS!!! Rekommenderar INTE!!!

  Svara
 14. Carina
  29 september, 2015 at 17:43 (2 år ago)

  Håller med dig Anna…. AKTA ER FÖR HORMON SPIRALER!!! Jag har haft hormonspiral många år, varit deprimerad, fruktansvärt lättirriterad, nedstämd. Sökte hjälp och fick utskrivet antidepressiva läkemedel. De hjälpte väl tillfredsställande så att man kunde fungera någerlunda normalt i vardagen. Efter att ha käkat dessa piller ett antal år, beslöt jag mig för att sluta(vill ej proppa i mig kemikalier längre) och finna en annan lösning på problemen. Började då fundera över vad som orsakade mina problem. Min man har sagt att det startade efter att vi fick våra barn. Började fundera över vad det kunde vara som ”ställde till det”. Plötsligt för några dagar sedan slog det mig…. SPIRALEN!!! Kunde det vara den som var boven???? Började googla.. och där hade jag äntligen fått svaret. Det måste vara den som ställt till det. Har aldrig hört att den kan orsaka sådana biverkningar, ingen barnmorska informerade om detta fast att man frågade när den blev insatt första gången. Här har man gått och tyckt att det är kanon med hormonspiral, inga biverkningar och inga blödningar eller mensvärk, men ack så fel man kan ha. Nu skall den ut, imorgon är det jag som ringer barnmorskan….

  Svara
  • Anna
   27 oktober, 2015 at 10:49 (2 år ago)

   Vore det inte bättre om du återkom ett tag efter att du tagit ut spiralen och kunnat jämföra de faktiska skillnaderna?

   Svara
  • Camilla
   19 november, 2015 at 13:36 (2 år ago)

   hur blev det Anna? Tog du ut spiralen? Jag har själv bokat tid i början av december för att ta ut min hormonspiral efter flera år. Jag mår dåligt av och till. Och kopplar också mitt dåliga mående av spiralen. Har under åren fått acne (hade aldrig detta provrum när jag ens var tonåring) fet hy, ingen direkt sexlust och irriterad och stundtals deppig. Märker du någon skillnad än?
   Mvh Camilla

   Svara
  • Johan
   6 december, 2015 at 19:11 (2 år ago)

   Hej Carina, har du fått tid för att ta bort din hormonspiral? Om du har fått tagit ut den så är jag väldigt spänd på om det har givit dig någon positiv effekt och om nedstämdhet och irritation blivit mildare?

   Svara
 15. Anna
  27 oktober, 2015 at 10:53 (2 år ago)

  (Anna 27 okt är inte samma Anna som de 11 jun)

  Svara

Leave a Reply