Ja det får väl bli en blogg då

Karin2011b.jpg

Jag tvekade in i det längsta om jag skulle vara öppen med min pms eller inte. Att jag någon gång skulle berätta var självklart. Men just nu? Nu när jag fått drömmjobbet  på tv, har massa roliga nya uppdrag och hela mitt liv äntligen flyter på så himla bra. Skulle jag berätta allt det mörka nu? Men så blev det så.

För en månad sen satt jag och grät på Bromma Flygplats. Jag hade precis skällt ut mannen jag älskar mest i hela mitt liv för nått han inte gjort och skrikit på mina barn innan de gick till skolan. Jag var mitt i ett ”pms-skov” och som vanligt var nerverna mer utanpå än inuti. Plötsligt kom Alexandra Pascalidou fram till mig. Det visade sig att vi skulle flyga tillsammans till Malmö för att vara med i en TV-inspelning. Hon undrade såklart var det var med mig. Jag förklarade hulkande att det var ingen fara. Jag är bara knäpp som vanligt en gång i måndaden. Inget att bry sig om. ”Men det här är ju inte klokt. Du borde berätta om det!” var hennes reaktion. Och innan jag visste ordet av hade hon sms:at Malou von Sivers som skulle ha en specialvecka om mens i TV4 nu under hösten.

Ja så idag satt jag där hos Malou och berättade som det var. Att de senaste åtta åren har varit ett helvete. Inte hela tiden men minst en vecka i månaden. Då har jag skrikit, bråkat, tappat livslusten, härjat, förstört relationer, jobb och möbler i extrema utrbrott. PMS. PMDS om man ska vara petnoga. Det där som man inte riktigt vet hur och varför det drabbar vissa kvinnor så hårt. Bara att det gör det och att det påverkar alla. Inte bara kvinnorna.

Idag pratade jag om detta offentligt för första gången. Och reaktionen blev enorm. På bara en timme fick jag tjugo mail och ännu fler kommentarer på Facebook och Twitter. Under dagen har det fullkomligt öst in fler mail och kommentarer. I ett försök att samla mina tankar och alla historier jag fått startade jag nu ikväll denna blogg. Ni får ha tålamod med design och layout och jag vet heller inte riktigt vad som kommer hända här eller vad det kommer bli för en blogg. Men en sak vet jag: vi är många som lider av allvarlig pms och vi måste prata mer om detta och dela våra erfarenheter. Och det tänkte jag vi skulle göra här. Välkomna eller vad man säger.

Foto: Theresia Köhlin

49 Comments on Ja det får väl bli en blogg då

 1. CL
  24 september, 2013 at 21:52 (4 år ago)

  Köp Femal på hälsokost! Det är min
  räddning, men ha tålamod ! Det tar
  ca 2-3 mån innan man känner skillnad !
  Stor Varm Kram från en som vet
  hur det känns !

  Svara
 2. Kim
  24 september, 2013 at 23:28 (4 år ago)

  Jag fick rådet att äta extra Vitamin B6. Jag löd rådet i ren desperation. Lo and behold: Det hjälpte faktiskt en hel del!

  Svara
 3. Åsa Jinder
  24 september, 2013 at 23:36 (4 år ago)

  Fint inslag i dag, hos ”Malou”. Lycka till med bloggen! Du hjälper många genom din öppenhet.❤

  Svara
 4. Kicki
  24 september, 2013 at 23:41 (4 år ago)

  En vän fick B12-vitaminer (kan ha varit B6) mot sin PMS. Funkade bra på henne, och jävlar vilka naglar hon fick sen!

  Svara
 5. Ida
  24 september, 2013 at 23:54 (4 år ago)

  Perfekt med en blogg! Det gillar vi… Även om jag önskar vi sluppit och varit pigga och glada alla veckor om året :) kram

  Svara
 6. Kim
  25 september, 2013 at 01:36 (4 år ago)

  PMS jokes aren’t funny. Period. :-)

  Svara
 7. Karin Dahllöf
  25 september, 2013 at 07:16 (4 år ago)

  Tack för att du ställde upp i Malou och berättade.
  Fler behöver få upplysningar om Pms/PMDD i Sverige, även läkare.
  Många lider varje månad.
  <3

  Svara
 8. Christina
  25 september, 2013 at 09:52 (4 år ago)

  Jag tillhör nog dom ”gynnade”- vad jag minns så hade jag inga problem vid PMS, inte heller vid mens, eller ens klimakteriet. Min mamma var likadan.

  Svara
 9. jessica
  25 september, 2013 at 11:19 (4 år ago)

  jag lider också av pms, har gjort det i ungefär 2 år, den kom 1 år efter att min dotter föddes, och det är inte kul… jag kan t,om börja hyperventilera och är extremt känslig, och gråta i 1 timme och vara helt nedstämd, inte vilja göra någonting. Men jag har fått en medicin utskrivet, Premalex heter den, och den skall funka. har inte testat den än, men så snart jag får råd, skall jag köpa den. kostar väl 300 ungefär. jag pratade med en Gynekolog/läkare, och hon sa att det var vanligt att få pmsbesvär, efter sitt första barn, och det stämmer. jag känner mig som en 80 åring som har tappat lust på att leva då jag får mina besvär. mvh Jessica

  Svara
 10. Anette Hansson
  25 september, 2013 at 22:36 (4 år ago)

  Är jag ensam i hela världen om att ha så stora besvär som jag har idag? De dåliga perioderna i mitt liv så hinner jag knappt bli frisk förrän det är igång igen. Jag har gett upp men kanske ger du PMS den uppmärksamhet som behövs för att andra ska vakna och våga se problemet och forska.
  Tack för att du vågar och orkar att öppet tala om PMS/PMDS. Jag har inte lyckats hitta något som hjälper mig. Tyvärr har jag de senaste 5 åren bara blivit sämre och ser nog ingen framtid utan de besvär jag har. Provat depressionmediciner m.m. men tyvärr. Skulle inte klara ett riktigt arbete och tycker det du gjort är toppen som sätter problemet i ljuset så vi kan få en ökad förståelse och kanske vågar någon forska lite mer.
  Lycka till med spridandet av hur det är att leva med PMS/PMDS!

  Svara
 11. Pernilla 'Pennie' Kristiansson
  26 september, 2013 at 05:07 (4 år ago)

  Hej Karin! Stort tack för att du lyfter detta tabubelagda ämne. Jag levde med min Stora Hemlighet under nästan 20 år. Efter att ha provat ”allt” utan någon större framgång lyckades jag för några år sedan bota min PMS/PMDS med hjälp av banbrytande alternativa metoder. Sen dess har jag fortbildat mig och fördjupat mig inom detta och idag jobbar jag med att hjälpa andra kvinnor som fortfarande kämpar med PMS/PMDS. Jag har bl a tagit fram ett program som skräddarsys efter behov. Vill inte göra direkt reklam här på din blogg men du får gärna höra av dig om du är nyfiken på att höra mer. Den som är intresserad kan även hitta mig på Facebook under mitt namn. Än en gång stort tack och lycka till med allt du har på gång!
  Varma hälsningar, Pennie Kristiansson

  Svara
  • Nina
   26 september, 2013 at 12:16 (4 år ago)

   Hej Karin/Pernilla,
   Jag är som alla de andra som skickat sina kommentarer till Karins blogg väldigt tacksam för information kring detta krävande tillstånd varje månad. Jag var inte medveten om att jag led av pms förrän jag träffade min kärlek i livet. Han har gjot mig medveten om att jag lever med dessa besvärliga symtom och måste hantera dem därefter på bästa sätt. Att göra alla i familjen medveten om var i menstruationscykeln kvinnan befinner sig bör göra det lättare för alla inblandade att ta sig igenom vardagen utan att gå in i konflikter i onödan. Finns det någon hjälp att få är jag och säkert många andra med mig jätte tacksam att få ta del av dina alternativa metoder.

   Kanske kan jag som medelålders kvinna få ett bättre liv… jag önskar verkligen att denna kroniska sjukdom ska gå att bota i framtiden.

   Tack Karin för din insats.
   Pernilla, vänligen dela gärna med dig av dina behandlingsmetoder.

   Bästa häslning,
   Nina

   Svara
   • karin
    26 september, 2013 at 17:07 (4 år ago)

    Det med att berätta för alla runtomkring var man i cykeln man befinner sig i är ett riktigt bra tips! Jag skriver in i min google-kalender som jag delar med min man och men de jag jobbar med.Så är vi alla lite mer beredda.

    Svara
   • Pernilla 'Pennie' Kristiansson
    30 september, 2013 at 05:00 (4 år ago)

    Hej Nina! Du hittar mer info om hur jag jobbar på http://www.thenovaplace.com. Webbsajten är i dagsläget tyvärr enbart på engelska men där hittar du också min mejl-adress och du är varmt välkommen att höra av dig. Vill du kan vi boka in en gratis hör-dig-för-konsultation via Skype så kan jag berätta närmare om hur jag jobbar och göra en bedömning om jag tror jag kan hjälpa dig. På min webb hittar du även länkar till en del gratisresurser, t ex en videoserie och inspelning från ett online-seminarium som handlar om hur jag kunde läka min PMS/PMDS. Varmt lycka på din läkningsresa – hur den än ser ut! Och, kom ihåg att ”kronisk” egentligen bara betyder att man haft symptomen länge! Det betyder inte ”obotbar” eller att det måste ta tid att läka. Varma hälsningar, Pernilla

    Svara
 12. ida
  26 september, 2013 at 18:46 (4 år ago)

  Hej
  Progesteron kräm har verkligen hjälpt mig! Till er som inte testat så kan jag bara säga att den värd att testa! finns på hälsokost alt på nätet http://www.femalebalanceshop.com/

  Hoppas på att forskningen går framåt snart!

  Svara
 13. Madde
  27 september, 2013 at 14:06 (4 år ago)

  Så glad att det har kommit en blogg, att jag fått ett forum att dela ihop med er som verkar drabbas hårt av PMS – liksom jag själv!

  Svara
 14. Katarina Kallings
  27 september, 2013 at 20:01 (4 år ago)

  Tack för att du lyfter detta!
  Jag har ätit Female balans i många år och de har hjälpt skapligt bra mot depressionerna som kommer som ett brev på posten några dagar före mens. Men i takt med att klimakteriebesvären börjat kicka in hjälper de inte lika bra längre.

  Är nu 50 år och har förutom den svåra huvudvärken som kommer två gånger i månaden, fått så kallad kärringhud som är torrfläckar som sprider sig över hela kroppen. Den har jag nu lyckats få bort med gurkörtsolja i kapsel. Borago heter den jag äter, men det finns andra märken också. Värre är det med huvudvärken, som kan hålla i sig 2-3 dagar. Fick tips om att äta extra höga doser av magnesium (600 mg/dag) och det har jag gjort nu i drygt en månad. Märker av en liten förbättring. Tyvärr kommer jag väl aldrig blir bra, men så länge jag slipper anti-depressiva är jag glad. Men nog är det väl för bedrövligt att forskningen inte kunnat hjälpa oss mer än så. Det är ju ändå 2013 nu!

  Svara
  • Malin
   11 oktober, 2013 at 21:56 (4 år ago)

   Jag har också haft svårt huvudvärk varje mens och ÄL tidigare, och har fortfarande ibland (som du skriver i 2-3 dagar). För mig hjälpte det med calcium d-glucarate. Det jag tror den gör är att rensa bort ett överskott av östrogen som kroppen, i huvdvärks-fallen, tydligen inte klarar bort att ”rensa bort” själv. Ev tillsammans med bioidentisk progesteron (denna först då när man känner av huvudvärken). Dock kan man med det här stoppa mensen (ÄL) . Vill man inte det så tycker jag det varit svårare dock.

   Svara
   • Malin
    11 oktober, 2013 at 22:23 (4 år ago)

    Glömde skriva: märket på d-glucarate är ”Thorne”

    Svara
 15. Emelie
  7 oktober, 2013 at 23:36 (4 år ago)

  Hej!
  Jag har provat allt man kan tänka sig utom mediciner och INGET fungerar! Sen jag fick mens har jag mått bra i 9 månader… Då väntade jag barn, jag har aldrig mått så bra! Lugn och stabil! Men nu efter graviditeten är det värre än någonsin och jag känner mig desperat! Min sambo ruttnar på mig och när jag inte har skrikande anfall så skäms och lider jag för allt dumt jag sagt! Det känns som en ond cirkel som jag inte kan ta mig ur.
  Nu efter att ha tittat på programmet, som en bekant tipsade lite fint om, ska jag ta mig i kragen och be om hjälp. Dock är jag så himla rädd för att inte bli tagen på allvar.
  Tack!
  Emelie

  Svara
 16. Anna
  11 oktober, 2013 at 19:28 (4 år ago)

  Tack för att du ger PMDS:en ett ansikte!!! Ångesten från helvetet runt ägglossning kan alltså lindras?! Känner mig (äntligen) hoppfull! <3

  Svara
 17. Malin
  11 oktober, 2013 at 20:57 (4 år ago)

  TACK för att du startar bloggen! Många varma fredagskramar//Malin

  Svara
 18. Malin
  11 oktober, 2013 at 21:34 (4 år ago)

  - och för att du berättar så det blir ”känt” att det finns. Starkt. Fantastiskt. Dvs. så alla kan söka och få hjälp (säkert en lång bit kvar innan man kan gå till vilken läkare som helst och PMS/PMDD finns med i diskussionerna som det ev problemet – men det här är en start! :-)

  Svara
  • karin
   11 oktober, 2013 at 21:54 (4 år ago)

   Tack kram!

   Svara
 19. Malin
  11 oktober, 2013 at 21:42 (4 år ago)

  Jag funderar lite vidare – det här att man inte fattar att man har PMS/PMDD verkar vanligt och innefattar även mig själv. Jag var runt 35 när jag förstod… kan det handla om att man är så oerhört glad när mensen kommer att man bara vill glömma det bedrövliga? Och så rullar det på? Dvs jag tycker egentligen inte det är så konstigt att man inte fattar. Det är är mänskligt på något sätt, även om jag ändå kan förstå att det verkar konstigt. Många kramar//Malin

  Svara
  • karin
   11 oktober, 2013 at 21:53 (4 år ago)

   Jag precis så tror jag det är. Man vill bara förtränga. Och det gör också att man drar sig för att söka hjälp. Man hoppas ju hela tiden att det var en engångsföreteelse. ”Nästa månad blir det bättre” kram!

   Svara
 20. Jessika
  11 oktober, 2013 at 22:15 (4 år ago)

  Tack för att ni finns..
  Jag trodde jag höll på att bli galen.. En gång i månaden (nu vet jag att det är det 1gång mån, eftersom jag börja föra dagbok över mitt beteende) och märkte att den galna mamman/sambon/kamrat kom i slutet i varje mån.. jag har till och med sagt upp mig från ett dröm jobb som jag inte klara..då visste jag inte vad jag led av..jag anklaga mig själv för att vara oduglig..Har några gånger funderat på vad jag behövs för.. lika bra att gå och dö..för att i nästa stund älska livet och allt runt i kring..?!!? Jag tror jag behöver hjälp..
  Tack alla kvinnor <3
  Tack för äntligen hittat "felet"
  Och hoppas det kommer nån räddning till oss… :D
  Kramar jessika

  Svara
 21. Rebecca
  6 december, 2013 at 01:07 (4 år ago)

  Hej! Tack för att du tar fram detta som är ett olidligt rent ut sagt helvete för oss drabbade av pms / pmds ( har mest troligt den senare varianten, om jag nu inte är ett psykfall som borde låsas in ) och alla våra anhöriga.
  Jag har länge velat söka hjälp men har mest bara blivit ”nonchad” när jag försökt. Jag är ett riktigt galet monster när jag är inne i mina skov, ja iof tycker jag att skoven blir längre och längre för har lidit av detta sen jag i princip fick min mens vid 12 års ålder (är nu 30 år och 2 barns mor). Känns som att jag numer är ”en normal människa” högst en halv vecka i månaden ibland bara en dag, då jag kan känna mig lycklig och euforisk över livet,när mensen kommit igång och endometrios smärtorna släppt. Jag har som många andra som lider av detta också tappat livslusten och planerat att ta bort mig själv har jag också gjort bara för att familjen ska slippa helvetes humöret och mig osv men det är inte det värsta. Det brukar gå så långt att jag ber nära och kära dra åt helvete ( för skit saker ), skriker att jag hatar dem, skriker elakheter till barnen, överraskar mig själv med att till exempel säga åt folk i kassa kön på ica att ”flytta på dig jävla fetto” osv har till och med sparkat sönder bilen utvändigt för att den inte startade och skriker och svär nåt otroligt gör jag också helst könsords ramsor ju hemskare desto bättre! och jag bryr mig inte vem som hör detta heller. Har fått otaliga undrande blickar och folk som fort skyndat iväg eller förbi när de sett mig ”in action”. Det finns liksom inte ord för att försöka beskriva denna aggressiva ilska som uppstår, verkligen så att man nästan inte vet vad man gör. Ångesten och ångern som uppstår sen när dimman lättar ska vi inte tala om. Fast det har nästan gått så långt att jag själv blivit så van vid detta så ibland bryr jag mig inte ens, (folk här vars jag bor vet ju ändå att jag är tokig liksom!) förutom de gånger jag sårat mina nära. Hormoner och p-piller gör mig än mer galen och min man har hotat med skilsmässa (måste säga att han ändå haft ett enormt tålamod med mig). Stress tål jag inte numera alls då blir det riktigt illa. Många saker, möbler osv har gått sönder och många sårande ord som aldrig borde ha sagts har tyvärr gjort det och jag har märkt att det gått så långt att folk ibland är rädda för mig! Vi kan säga att jag är känd för ”mitt humör”.
  Tänk om det snart kunde forskas fram ett ”mirakel piller” mot detta helvete, så att man skulle kunna leva ett ”normalt liv”.
  Kram

  Svara
  • Erica
   7 september, 2014 at 21:59 (4 år ago)

   premalex! Det hjälper. men sexlusten kan försvinna.

   Svara
 22. ase wilson
  8 december, 2013 at 20:06 (4 år ago)

  hej Karin,
  was watching your program by pure coincidence when I was visiting my parents, and my jaw just dropped! Someone was describing my life! I got diagnosed with depression and I have been on anti depressives for the last 15 year (a few years after having my daughter) and it helped – but now I find that approaching the menopause is bringing me back into the hell I was in before. Again I thought it was my depression that was getting worse but after keeping a diary (after seeing your programme) it is clearly the two weeks between ovulation and period where life is unrecognisable. I brought it up with my doctor but although listening sympathetically dismisses me. I don’t mind eating anti depressives as they help me, but why does it have to be such a tabu subject!

  Just wanted to thank you anyway, for making me feel ‘normal’.

  Kramar,

  Ase

  Svara
 23. karin
  10 december, 2013 at 11:24 (4 år ago)

  Sorry to hear that you have problems again. It’s common that menopause worsens the pmds again because of the hormone imbalance. But do not give up, demand help, because there is help to get! Kram

  Svara
 24. Marina
  11 januari, 2014 at 16:39 (4 år ago)

  Såg dej hos Malou. Var av en ”händelse” hemma. Typ täcket över huvet….Fick en aha upplevelse….Kan det vara så ”enkelt”. Trodde jag höll på att bli mentalsjuk och säkert mina anhöriga också….Jag är ju en himla snäll person annars. Ska definitivt föra dagbok o hoppas att det är min lösning. Tack

  Svara
 25. Sophie
  23 januari, 2014 at 14:37 (4 år ago)

  Hittade precis din blogg för jag är inne i ett skov nu… helt sjuk ångest och jag går runt med en rädsla av att någonting el någon kommer göra mig illa eller att det ska hända något. Om det finns något att fokusera på ja då blir det det som får stå i centrum och jag kan få för mig de mest konstigaste saker… eller så kan jag inte röra på mig för livslusten är borta och det kan ta mig flera timmar att ta mig upp till toaletten. Kan också få psykbryt och bli helt hysterisk. Jag har tur, detta kommer bara var tredje månad för mig men fy fan för det! Tack för din blogg och för att jag för en stund kan skratta åt eländet. Kram

  Svara
 26. Stina
  6 februari, 2014 at 13:36 (4 år ago)

  Så starkt av dig att starta denna blogg. Jag lider själv av pmds och ser bara mörker just nu. Ska få prova premalex men jag ammar just nu så jag vågar inte prova då jag redan äter andra antidepressiva tabletter.
  Kram
  Stina

  Svara
 27. Kina
  8 februari, 2014 at 13:16 (4 år ago)

  Besväras av svår PMS som blivit värre sista året (44år). Gick till slut till min gynekolog när jag insåg att snart begär min man skilsmässa och familjen lider verkligen en vecka i månaden av mitt hemska humör. Jag har fått utskrivet Premalex som jag nu testar och det är något helt enormt vilken skillnad. Känner mig lugn och harmonisk och har hur mycket tålamod som helst. I vanliga fall hade jag varit ledsen, nedstämnd, arg, sur .. ja helt galen faktiskt. Är det någon som har erfarenhet av detta preparat som äts två veckor i månaden, från ägglossningen till mensens start. Det jag tycker är konstigt är att det även verkar ha effekt på de kroppsliga symtom jag brukar ha, i form av ökad vikt och allmän svullnadskänsla i kroppen. Kan det vara så?

  Svara
  • Erica
   7 september, 2014 at 22:01 (4 år ago)

   Premalex fungerade jättebra för mig. Men kunde inte bara äta två veckor åt gången då jag fick så mycket huvudvärk(utsättningssymtom) varje gång. åt dem varje dag. Jag mådde superbra men jag tappade all sexlust och attraktion till min man.

   Svara
   • karin
    8 september, 2014 at 07:00 (4 år ago)

    Det med att lusten försvinner är en vanlig bieffekt som jag har hört många prata om. Tyvärr upplyser man inte alltid om detta när premalex skrivs ut. Här kan du läsa ett inlägg om just det som jag skrev tidigare här på bloggen. http://www.livetmedpms.se/glad-ointresserad-eller-arg-kat/

    Svara
 28. B
  19 februari, 2014 at 19:19 (4 år ago)

  Hej!

  Sitter här i min ensamhet och sorg och försöker förstå mig på vad det är som pågår inuti, rent känslomässigt, för det fysiska är hanterbart: ömma bröst, känsla av svullnad och huvudvärk. Allt det går att hantera men känslorna är en helt annan femma.

  För mig innebär pms en känsla av otillräcklighet, uppgivenhet och sorg. Jag känner mig allmänt nedstämd, ledsen och gråtfärdig. Jag kan brista för ingenting, helt oförklarligt och utan några som helst varningar.

  Oftast är det en händelse som triggar igång tankeprocessen och när den väl är igång är tårar det enda jag förmår mig till. Jag kan gråta i timmar utan att veta varför. Händelsen i sig är ingen big deal, det är sådant som kan uppstå under vilken vanlig dag som helst men just under pms:n blir det outhärdligt.

  Jag som annars är en resonabel och saklig person, en sådan som använder huvudet i alla lägen och som näst intill aldrig säger eller gör något ogenomtänkt. Så beskriver min pojkvän mig i alla fall. Men inte idag. Inte dagar som idag. Då går det här ut över honom och han får bevittna min labilitet.

  Att vara öppen och förklara hur jag mår är självklart för mig. Det har jag gjort. Men han känner att oavsett vad han gör, eller låter bli att göra, så blir det fel. Om jag säger att jag inte har lust att ses och han svarar att jag kan tänka på saken och under dagen återkomma så blir jag sur för att han inte visar mer engagemang. Om han säger att han kommer över inom kort så blir jag sur för att han tar för givet att jag är hemma och inte har annat för mig.

  Såhär i efterhand förstår jag absolut hur förvirrande det måste vara för honom. Men hur ska jag kunna tänka klart när känslorna plötsligt tar överhanden? Hur ska jag ta kontrollen igen och försöka jämna ut topparna och dalarna? Jag vill helst inte ta några mediciner (använder inte ens p-piller) och vill försöka klara av saker så naturligt som möjligt. Hur kartlägger jag vad som händer och hur använder jag det för att bibehålla fokus?

  En annan sak som för det hela värre är att min spänningshuvudvärk (som jag har fått medicin för men som jag försöker använda i så liten utsträckning som möjligt) näst intill alltid förvärras under min pms. Vanligtvis behöver jag ta medicinen en dag av sextio men den här veckan (under min pms) har jag fått ta den i tre dagar nu. Biverkningen av den är att jag blir trött, så jag har stannat hemma från skolan.

  Jag önskar att världen kunde stanna upp i ett par dagar tills känslorna har blåst över och jag kan återgå till mitt fungerande jag. Men det är fysiskt omöjligt och orättvist att kräva det. Jag måste hitta ett sätt att samexistera med känslorna utan att låta dem påverka mig i den utsträckning de gör. Så hur gör jag?

  B

  Svara
 29. Karin Rasmussen
  25 mars, 2014 at 00:00 (4 år ago)

  Tack Karin! Känner igen mig i mycket av det jag läser. Tycker det svårt när man själv blir överraskad av hur tålamodet bara helt plötsligt tar slut och man hör sig själv skrika åt sina barn etc. Har inte förstått riktigt vad som händer eller varför det blivit som det blivit vid dessa tillfällen. Känner igen ångesten och ångern och att man inte kan förstå hur man kunnat handla så irrationellt, tankarna om att man kanske galen och definitivt en dålig mamma, att känna att man inte kan se resten av världen i ögonen efter att man burit sig riktigt illa åt. Skulle önska att kan se en förändring utan att behöva experimentera med olika mediciner, men blir det värre får nog kolla på det för min familjs skull. Tack igen för att du berättat :)

  Svara
 30. Frida
  8 juli, 2014 at 12:13 (4 år ago)

  Hej Karin!

  Hur tar man reda på om det är PMS man lider av?

  Jag känner igen mig i din berättelse, är så arg på allt och alla till och från en redig berg och dalbana. Finns ingen trygghet här hos mig, barnen vet aldrig vad jag är på för humör. Jag är känslig och kräver så mycket bekräftelse.
  Men har spiral och mensen kommer lite hipp som happ lite olika med blödningarna. Hur vet man skillnad på depression, dålig självkänsla och PMS?

  Jag har oxå förstört förhållanden under mitt liv och är påväg att förstöra ett till. Är så trött och arg dock var och varannan dag inte bara en vecka i månaden. Och jag har heller aldrig haft någon mensvärk eller andra känningar under mensen. Så hur vet man skillnaden?

  Det är aldrig normalt här antingen jätte glad och skojig eller jätte arg och irriterad. Orkar inte längre, vill njuta av livet med dem jag älskar, innan jag blir själv.

  Tack på förhand!

  Frida 32 år Småland

  Svara
 31. Anna
  8 september, 2014 at 11:08 (4 år ago)

  Hej

  Att prata om och vara öppen och tydlig med det som normalt ses som skrämmande, onaturligt eller liknande är en bra start för att lösa problem. Jag pratar om erfarenhet. Idag är jag skild med 3 småbarn och har nästan tagit mig igenom min livskris. Kan väl påstå att jag är i nyorienteringsfasen. Jag har genom min år med pms farit genom himmel och helvete. Har bråkat på omgivningen, gått i samtal, ätit medicin och legat inlagd på psykiatri. Idag med klok erfarenhet ser jag att hur du lever och hur du tar hand om dig är en av de viktiga byggstenarna för att kunna reglera ditt liv och leva ett liv som du är värd att leva.

  h

  Svara
  • Emily
   9 september, 2014 at 02:29 (4 år ago)

   Ta dig tid att läsa min KORT VITTNESBÖRD som kan vara användbara FÖR DIG ELLER EN PERSON NÄRA DIG.
   Hej
   Mitt namn är fru Emily. Jag vill dela denna korta vittnesbörd med de goda människorna i den här världen. Det kan vara användbart för dig på ett eller annat sätt. Det här är min historia.
   Min man tycker att månggifte är inte fel, har han sett en annan tjej för det gångna 1 år nu, och jag sa till honom att han måste sluta, men han säger att han är kär i henne, de har till och med talat om varit tillsammans ”FOREVER” och även
   henne flytta in hos oss. min man älskar mig fortfarande, han ångrar att få in detta i första hand, men inte villig att bryta upp med henne, säger han, om han så break-up, kommer det inte finnas någon annan relation utanför deras matrimony.One dag som jag var går via internet på jakt efter jobb, jag såg olika vittnesbörd om om hur en profet hjälpt dem med deras problem. En av dem sa att han hjälpte honom botade sina sjukdomar, den andra sa att han hjälpte henne blev gravid efter 11 år av att vara barnlös och jag såg en annan som sa att han hjälpte henne räddade hennes äktenskap och få ett bra jobb, hon tappade E i denna stora man, så jag bestämde att ge mannen en rättegång och jag kontaktade honom på hans e-post: drokosu01@gmail.com denne store man berättade för mig att min man var under damens förtrollning. Men han kunde bryta förtrollningen och min man slutade relationen med damen inom 48 timmar och han kom tillbaka till mig att be om ursäkt för allt han gjorde och bad om min förlåtelse. Vänner inte kvar i tystnad eftersom de säger ”ETT PROBLEM DELAD ÄR ETT PROBLEM HALF LÖST” Men jag säger ett problem som delas med denna stora man är ”ETT PROBLEM PERMANENT LÖST” eftersom någon gillar DR OKOSU har en lösning på alla dina problem oavsett problemet bara att kontakta honom på hans e-post: drokosu01@gmail.com jag lever lyckligt nu med min man och min 2 underbara kids.DR OKOSU berättade jag kunde också kontakta honom på något av följande problem:

   (1) vill att ditt ex tillbaka.
   (2) Du har alltid mardrömmar.
   (3) För att främjas på kontoret
   (4) Vill ett barn.
   (5) Vill du bli rik.
   (6) vill hålla din man / fru att bli din ensam för evigt.
   (7) behöver ekonomiskt stöd.
   8) Vill du ha kontroll över er äktenskap
   9) Vill du bli attraherad av människor
   10) Barnlöshet
   11) BEHÖVER make / maka
   12) Cure för någon sjukdom.
   Kontakta DR OKOSU idag och du kommer inte att ångra dig. E-post: drokosu01@gmail.com
   Tack för din tid …..

   Svara
 32. Anna
  8 september, 2014 at 11:15 (4 år ago)

  Är det någon som har erfarenhet av salvan, progesterAll?

  Tack på förhand

  Svara
 33. Emily
  9 september, 2014 at 02:29 (4 år ago)

  Ta dig tid att läsa min KORT VITTNESBÖRD som kan vara användbara FÖR DIG ELLER EN PERSON NÄRA DIG.
  Hej
  Mitt namn är fru Emily. Jag vill dela denna korta vittnesbörd med de goda människorna i den här världen. Det kan vara användbart för dig på ett eller annat sätt. Det här är min historia.
  Min man tycker att månggifte är inte fel, har han sett en annan tjej för det gångna 1 år nu, och jag sa till honom att han måste sluta, men han säger att han är kär i henne, de har till och med talat om varit tillsammans ”FOREVER” och även
  henne flytta in hos oss. min man älskar mig fortfarande, han ångrar att få in detta i första hand, men inte villig att bryta upp med henne, säger han, om han så break-up, kommer det inte finnas någon annan relation utanför deras matrimony.One dag som jag var går via internet på jakt efter jobb, jag såg olika vittnesbörd om om hur en profet hjälpt dem med deras problem. En av dem sa att han hjälpte honom botade sina sjukdomar, den andra sa att han hjälpte henne blev gravid efter 11 år av att vara barnlös och jag såg en annan som sa att han hjälpte henne räddade hennes äktenskap och få ett bra jobb, hon tappade E i denna stora man, så jag bestämde att ge mannen en rättegång och jag kontaktade honom på hans e-post: drokosu01@gmail.com denne store man berättade för mig att min man var under damens förtrollning. Men han kunde bryta förtrollningen och min man slutade relationen med damen inom 48 timmar och han kom tillbaka till mig att be om ursäkt för allt han gjorde och bad om min förlåtelse. Vänner inte kvar i tystnad eftersom de säger ”ETT PROBLEM DELAD ÄR ETT PROBLEM HALF LÖST” Men jag säger ett problem som delas med denna stora man är ”ETT PROBLEM PERMANENT LÖST” eftersom någon gillar DR OKOSU har en lösning på alla dina problem oavsett problemet bara att kontakta honom på hans e-post: drokosu01@gmail.com jag lever lyckligt nu med min man och min 2 underbara kids.DR OKOSU berättade jag kunde också kontakta honom på något av följande problem:

  (1) vill att ditt ex tillbaka.
  (2) Du har alltid mardrömmar.
  (3) För att främjas på kontoret
  (4) Vill ett barn.
  (5) Vill du bli rik.
  (6) vill hålla din man / fru att bli din ensam för evigt.
  (7) behöver ekonomiskt stöd.
  8) Vill du ha kontroll över er äktenskap
  9) Vill du bli attraherad av människor
  10) Barnlöshet
  11) BEHÖVER make / maka
  12) Cure för någon sjukdom.
  Kontakta DR OKOSU idag och du kommer inte att ångra dig. E-post: drokosu01@gmail.com
  Tack för din tid …..

  Svara
 34. Emilie
  25 oktober, 2014 at 21:15 (3 år ago)

  Hej,
  Jag vill bara säga tack! Det du gjorde när du pratade om hur du härjat med din familj, slagit sönder saker och varit elak fick mig att börja gråta. Gråta för att det är precis så som jag är då jag får PMS. Tack vare din intervju har jag kontaktat vårdcentralen och väntar på en läkartid.

  Jag steriliserade mig för två somrar sedan och sedan dess har den PMS som tidigare var hemsk, blivit överdjävlig. Vet inte om fler än jag upplevt att det blir värre och värre med åren. Själv har jag passerat 40, men tar väl hand i mig. Tränar och äter bra. Ingen övervikt men att jag tar hand om mig har inte hjälpt mot min PMS. Såg dock att flera personer tagit bort socker ur kosten. Ska nu pröva detta och hoppas på att vården kan hjälpa mig.

  Tack för att du gav av dig själv!
  Med vänlig hälsning,
  Emilie <3

  Svara
 35. Madelen
  25 november, 2014 at 13:46 (3 år ago)

  Vill börja med att tacka, er alla och Karin i synnerhet!!

  Jösses, jag som trodde att jag höll på att bli psykiskt sjuk eller bara var knäpp. Berodde mitt deppiga beteende, min ångest, min ilska, min rädsla, mina suicid tankar på min skilsmässa, julen, midsommar, annan familjehögtid, att min ekonomi var svajjig, att jag ensam stod med hus och med allt vad det innebär, att jag inte hittade ett jobb som jag trivdes med eller att den mest underbare mannen jag träffat helt enkelt var/är för bra för mig.

  Eller berodde det på utbrändhet? MS ? ALS? Hjärntumör?

  Men så en dag för tre veckor sedan, sa min bästa vän, läs om den här kvinnan – det var du, Karin!

  Och jag läste… precis! Rätt på spiken!! Kände lättnad, för att det inte var något dödligt som drabbat mig.

  Jag har bett min ”kulbo” att dra dit pepparn växer med jämna mellanrum, varannan månad, då det är min högra äggstock som är mest elak. Som tur är, är min Anders som en trottoarpratare, som viker sig och poff, reser sig stadigt igen=) Tack, till honom. Hujedamig, så elak jag varit…

  Under mina monsterdagar, får mina barn reda sig själva och ingen mat lagas. Ligger i fosterställning, apatisk, maler och maler onda tankar. Funderar på olika lastbilar att köra in i, men tänker att: nej, den var polsk reggad eller den lastbilen har färgglada ljus, säkert en fin människa som inte förtjänar att få min död på sitt samvete osv. Kommer naturligtvis också fram till att mina barn, behöver mig!

  När jag sedan jublar över min enormt rikliga menstruation, tänker jag: vad hände??

  Min son sålde jultidningar för två år sedan och jag köpte en dagbok (5 år), vilket jag är tacksam över idag. Där i upptäckte jag mönstret, efter att ha läst om dig, Karin.

  Jag steriliserade mig för ca 4 år sedan, för att jag inte ville tillföra hormoner till min kropp. Det paradoxala är att min läkare nu skrivit ut p-piller (Trionetta) någon som har erfarenhet av dem?
  Jag hoppas att de lindrar mina monsterdagar.

  Jag har provat nattljusolja, femal balans och magnesium, mot dålig hy, kring menstruation – hjälpte , tydligen inte på humöret heller. Jag tränar regelbundet, äter bra och sover gott.

  Nu när jag trots allt är medveten om att mitt hjälplösa/aggressiva tillstånd kommer att gå över, hoppas jag att jag kan kanalisera tankarna åt rätt håll. Så pmds – come on!! Om en vecka, får jag se om jag kan tänka rätt! Nu är jag stark och oövervinnerlig. Får se om en vecka… Har idag köpt boken: ”Hormonbibeln” behöver kunskap, kring detta fenomen.

  Oj, så långt mitt brev blev, men det behövde jag! Tack, igen!
  Varm hälsning// Madelen

  Svara
  • Lilian
   10 maj, 2015 at 12:13 (3 år ago)

   Ta dig tid att läsa min SHORT STORY men ska du inte döma mig.

    Jag är fru Lilian Gilbert. Min make har varit en omtänksam och kärleksfull pappa till våra två vackra döttrar för de senaste 16 åren av vårt äktenskap; de flesta av mina nära vänner även avundas vår oändliga kärlek som växer starkare varje dag som vi just träffat;). Den dåliga sidan av honom började när hans sjuka mamma besökte oss för behandling. Hans mamma var inte bekväm omkring oss eftersom min make betalar mer uppmärksamhet till mig och barnen; Detta gjorde henne så arg och bestämde oss för att stanna för kort tid.
   Min make plötsligt förändrats och började undvika mig en vecka hon lämnade, slutade han äta min mat och inte sova med mig igen på samma säng. Detta varade i 3 månader tills jag inte längre kunde ta det längre. Så jag väljer att söka hjälp på nätet eftersom jag skämdes för att tala om för mina vänner, då jag såg några vittnesmål från olika människor talar om en viss man som hette DR Okafor. Jag bestämde mig för att ge honom en rättegång. Denna stora mannen berättade för mig att min mor-i-lag hade
   förhäxat min make. Hon tog min makes underkläder till en häxdoktor och förgiftade hans sinne mot mig och våra barn. DR Okafor kunde bryta den onda förtrollningen i min make och kasta en kärlek stava för oss. Därefter 3 dagar senare min mor in-law kom till oss att bekänna och be om förlåtelse. Vi är alla lever lyckligt tillsammans i dag som en stor familj. Min make är nu kärleksfull man jag har känt under de senaste 16 år. Vi är mer förälskad nu och glad. Förtrollningen har inte efter inverkan på vår familj, men det förde även många möjligheter för oss. Kontakta denna stora man idag via sin e-post på: okafor.odi@hotmail.com

      Dr Okafor berättade också att jag kan kontakta honom för att få hjälp om något av följande problem:
   (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
   (2) Om du alltid har mardrömmar.
   (3) Du vill främjas på kontoret.
   (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
   (5) Om du vill ha ett barn.
   (6) Du vill bli rik.
   (7) Vill du hålla din make / maka att vara
   din för evigt.
   (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
   (9) Herbal vård
   (10) Om du inte kan tillfredsställa din fru
   kön önskan beroende
   till lågt erektion.
   (11) Om din menstruation vägrar att komma
   ut dagen
   antar eller över flöden.
   (12) om du vägrade att betala, människor på grund av dig ?.
   (13) lösa ett markfrågan och få det tillbaka.
   (14) Har din familj Denny dig om din
   rätt?
   (15) Cure av någon form av sjukdom eller sjukdom.

           Jag kommer att fortsätta att berätta för världen om din goda gärningar sir. Kontakta honom idag på: okafor.odi@hotmail.com

   Svara
 36. M
  30 november, 2014 at 14:52 (3 år ago)

  Hej!
  Känns skönt att ha hittat likasinnade. Då får man bekräftat att man inte är ensam om sin knäppheter.

  Jag har börjat skriva dagbok varje gång jag har PMDS. Både för att förstå mig själv bättre men också för att visa min pojkvän hur jag verkligen mår under de här dagarna..

  Detta är ett utdrag från en av mina PMDS dagar:

  ”Jobbigt idag. Känner mig ledsen, ensam, hatad, förlorad, värdelös, elak, tvär, ja listan kan göras lång.

  Under de här dagarna, går det inte att le hur mycket jag än försöker. Det är som att käken sitter låst och bara kan röra sig när man äter, dricker och pratar.
  Fast det sistnämnda gör man inte så mycket. Man försöker undvika att prata. För det som kommer ut under de här dagarna är inte snällt, roligt, upplyftande, genomtänkt eller intelligent.
  Det är som att någon annan styr rösten och det som kommer ut.
  Om jag tänker att jag vill säga ”jag älskar dig” (för personen långt där inne vill säga det) så kan det som kommer ut bli helt tvärtom..

  Är likgiltig!! Det är ett bra ord för min PMDS. Jag känner mig likgiltig inför allt som kan skada mig.
  So what! Döda mig då, skada mig då, kör på mig..
  Döden, döden.. Vad händer om jag dör.. Vill inte dö!! Vill leva, vill vara lycklig”.

  Vill verkligen tacka dig Karin för tips om medicin samt progesteron kräm, vilket har hjälpt mig mer än jag trodde var möjligt.

  Jag har försökt att få barn i sammanlagt 10 års tid med två olika pojkvänner.
  Inget har lyckats. Blev gravid med Ivf men lyckades aldrig behålla fostret utan det slutade alltid med missfall. Blev någon spontan graviditet som visade sig vara utomkvedshavandeskap.
  Frustrationen över det har förföljt mig år ut och år in..

  När jag började med ProgesterAll krämen tog det endast några månader sen plussade jag. Efter 10 År!!! plussar jag, vilken kräm.

  Även om jag inte skulle gå hela vägen så har jag ändå blivit gravid spontant, är sååå glad..

  Tack till dig som vågade berätta..
  //M

  Svara
 37. Lilian
  10 maj, 2015 at 12:12 (3 år ago)

  Ta dig tid att läsa min SHORT STORY men ska du inte döma mig.

   Jag är fru Lilian Gilbert. Min make har varit en omtänksam och kärleksfull pappa till våra två vackra döttrar för de senaste 16 åren av vårt äktenskap; de flesta av mina nära vänner även avundas vår oändliga kärlek som växer starkare varje dag som vi just träffat;). Den dåliga sidan av honom började när hans sjuka mamma besökte oss för behandling. Hans mamma var inte bekväm omkring oss eftersom min make betalar mer uppmärksamhet till mig och barnen; Detta gjorde henne så arg och bestämde oss för att stanna för kort tid.
  Min make plötsligt förändrats och började undvika mig en vecka hon lämnade, slutade han äta min mat och inte sova med mig igen på samma säng. Detta varade i 3 månader tills jag inte längre kunde ta det längre. Så jag väljer att söka hjälp på nätet eftersom jag skämdes för att tala om för mina vänner, då jag såg några vittnesmål från olika människor talar om en viss man som hette DR Okafor. Jag bestämde mig för att ge honom en rättegång. Denna stora mannen berättade för mig att min mor-i-lag hade
  förhäxat min make. Hon tog min makes underkläder till en häxdoktor och förgiftade hans sinne mot mig och våra barn. DR Okafor kunde bryta den onda förtrollningen i min make och kasta en kärlek stava för oss. Därefter 3 dagar senare min mor in-law kom till oss att bekänna och be om förlåtelse. Vi är alla lever lyckligt tillsammans i dag som en stor familj. Min make är nu kärleksfull man jag har känt under de senaste 16 år. Vi är mer förälskad nu och glad. Förtrollningen har inte efter inverkan på vår familj, men det förde även många möjligheter för oss. Kontakta denna stora man idag via sin e-post på: okafor.odi@hotmail.com

     Dr Okafor berättade också att jag kan kontakta honom för att få hjälp om något av följande problem:
  (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
  (2) Om du alltid har mardrömmar.
  (3) Du vill främjas på kontoret.
  (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill bli rik.
  (7) Vill du hålla din make / maka att vara
  din för evigt.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) Herbal vård
  (10) Om du inte kan tillfredsställa din fru
  kön önskan beroende
  till lågt erektion.
  (11) Om din menstruation vägrar att komma
  ut dagen
  antar eller över flöden.
  (12) om du vägrade att betala, människor på grund av dig ?.
  (13) lösa ett markfrågan och få det tillbaka.
  (14) Har din familj Denny dig om din
  rätt?
  (15) Cure av någon form av sjukdom eller sjukdom.

          Jag kommer att fortsätta att berätta för världen om din goda gärningar sir. Kontakta honom idag på: okafor.odi@hotmail.com

  Svara

Leave a Reply