Hur gjorde du Anders?

karinanderssol

Tack för alla reaktioner! Ni som har skrivit kommentarer, skickat meddelande på Twitter och mailat. Jag är verkligen tacksam över att ni tagit er tid. Vi är många och våra historier är ganska lika och kokar ofta ner till den enkla men omöjliga ekvationen; att älska någon som ibland och regelbundet tycker så illa om dig och det du gör. Hur löser man det? Hur gjorde du?!

Det är en svår fråga och jag kan ju aldrig göra något annat än att beskriva min/vår historia och hoppas att det finns korn i den som kan hjälpa er.

Jag och Karin har bråkat mycket. Som Karin har berättat var vi osams ofta och oförklarligt tills jag en kväll la ihop pusslet och konstaterade regelbundenheten i bråken. Jag minns fortfarande exakt var vi stod när jag tog tag i Karin under vår promenad och sa att det måste ha med pms att göra. Vi stod kvar en lång stund alldeles tysta i mörkret och jag kan fortfarande känna känslan av lättnad och skräck över konstaterat faktum. Jaha. Det är pms. Och nu då?

Men det är där det börjar; att konstatera faktum. Ofta tror jag att det är vi som lever tillsammans med pms som måste dra den slutsatsen. Det är lättare att se utifrån och det är lättare (om än inte lätt) för oss att ta upp det och prata om det.

Så vad gör man då? Några korta råd som hjälpt oss:

Prata om det – Enda sättet att alls förstå vad det handlar om är att prata om det. Och absolut inte när hon är i pmsen utan före och/eller efter.

Gör en plan – Vad gör vi nästa gång det händer? Skall vi vara ifrån varandra om det går? Är det ok att jag säger till när jag känner att det kan vara pms? Kan jag be dig gå undan och djupandas tills du lugnat ner dig? Vad säger vi till barnen om de märker av våra bråk?

Var lugn – Det här är svårast av allt. Som partner till någon med pms måste man försöka hålla sig lugn. Det är naturligtvis inte lätt i all ilska och kommentarer som sårar. Men det hjälper inte att be henne ”skärpa sig” och det hjälper inte att ge henne skuldkänslor. Det kommer bara att fördjupa ångesten och göra det än jobbigare.

Ställ krav – Samtidigt som man måste försöka hålla sig lugn och förstå att det hon säger egentligen inte är menat så kan man inte förväntas tåla vad som helst. Det är därför ni måste prata om det i förväg och göra en plan. Hur skall/får jag som partner hantera utbrotten som riktas mot mig? Vad gör jag om jag blir ledsen och inte orkar höra mer?

Krama – Bästa medicinen när det är tufft för henne i pmsen är en stor varm kram. Stryk hennes hår ur pannan på säg att du älskar henne. Jag lovar att det hjälper…

Lycka till och var rädda om varandra.

3 Comments on Hur gjorde du Anders?

 1. Gertie
  6 februari, 2014 at 22:45 (4 år ago)

  Tough cookie.
  Inget att skämta om och ibland ett levande helvete för de direkt och indirekt berörda.
  Häagen-Dazs, mörk, mörk choklad och/eller djuprött vin ingår i mitt survival kit. Samt tillbörligt avstånd från tigrinnan när så anbefalles…
  Well spoken!

  Svara
 2. Emma
  6 mars, 2014 at 16:23 (4 år ago)

  Fint att läsa en partners reflektioner! I mitt fall var det också min flickvän som fick mig att inse vilka problem jag hade. Vi hade varit tillsammans närmre ett år när jag beklagade mig över att jag hade haft så svår pms de senaste månaderna. Hon påpekade att jag hade haft det ända sen vi träffades. Jag började räkna tillbaka, fem veckor i taget, och ja visst. Varenda gång jag varit på väg att dumpa henne, varenda gång jag betett mig illa på jobbet. Jag kunde se mönstret långt tillbaka, ända till den långa processen att göra slut med min fd pojkvän. Plötslig såg jag att den processen hade skett i tydliga femveckorsintervaller.

  Och jag hade ingen aning. I så många år hade jag ingen aning. Nu har jag och min flickvän varit tillsammans i 6 år, och detta är nog mycket tack vare hennes lugn och att hon inte låter mig hålla på hur som helst – det hjälper mig att behålla fötterna på jorden.

  Svara

1Pingbacks & Trackbacks on Hur gjorde du Anders?

 1. […] hjälp tillsammans, läs Anders tankar, se till att du har någon att prata ut med, hitta andra att prata med som förstår (t ex […]

Leave a Reply