Igår startade vi Svenska PMSförbundet!

pmsforbundet

Det är nästan ett år sen som jag var med hos Malou i TV4 och outade att jag lider av svår PMS. Jag minns att jag ångrade mig precis efteråt. Vem skulle vilja jobba med mig nu? En galen PMSkärring som fick ohanterliga utbrott en gång i månaden. Som visserligen hade fått hjälp och mådde bättre nu, men ändå. Man vet ju aldrig.

Men det tog bara 5 minuter efter att kamerorna stängts av så började det plinga i mobilen. Mail, sms, facebookmeddelanden och Twitter. Det var förtvivlade, förvånade, förundrade kvinnor som lever med exakt samma problem och som efter att ha lyssnat på mig äntligen förstod att det var PMS de lidit av. Mailen fortsatte välla in under hela dagen och på kvällen beslutade jag mig för att startade upp den här bloggen. Vi var ju så många! Det var så fantastiskt att veta att man inte var ensam.

Sen har dess har det rullat på. Jag och Anders skriver här med jämna mellanrum. Breven fortsätter välla in. Vissa månader kommer över 100 stycken. Ofta förtvivlade kvinnor och män som vill ha hjälp med var de ska vända sig. Som behöver stöd, tips, råd och tröst.

Men informationen om PMS är fortfarande extremt bristfällig. Först i juni i år la Sjukvårdsrådgivningen upp information om PMS och PMDS. I JUNI I ÅR! Innan dess har man fått förlita sig på läkemedelsföretagens information (som av en slump också tillverkar det enda läkemedel som finns för PMS) och utländska sidor. Då fick jag den här idén: att starta ett förbund som på allvar skulle ta tag i PMS-problematiken.

80% av alla kvinnor som har mens har PMS i någon form. Runt 5% har så allvarliga problem att de inte kan leva normalt. Vi behöver bättre information. Både till oss som lever med PMS men också till anhöriga. Vi behöver mer kunskap och förståelse för vad PMS innebär för en relation eller en arbetsplats. Och vi behöver hjälp med bättre behandling och forska mer på kvinnors hormoner. 

Igår var en historik kväll. Vi startade PMSförbundet. Jag hade efterlyst folk via bloggen och Facebook, tio stycken dök upp men ännu fler har anmält sitt intresse. Det första vi ska göra är en ordentligt hemsida med bra information. Vi kommer också ha ett årsmöte den 8/12 och då är alla välkomna. Mer information kommer inom kort, men är du intresserad så gå in på PMSförbundet.se och anmäl dig.

Nu jäklar ska vi får ordning på PMSläget i Sverige!

Parse error: syntax error, unexpected T_CLASS in /storage/content/91/127591/livetmedpms.se/public_html/wp-content/themes/adelle/comments.php on line 1