Igår startade vi Svenska PMSförbundet!

pmsforbundet

Det är nästan ett år sen som jag var med hos Malou i TV4 och outade att jag lider av svår PMS. Jag minns att jag ångrade mig precis efteråt. Vem skulle vilja jobba med mig nu? En galen PMSkärring som fick ohanterliga utbrott en gång i månaden. Som visserligen hade fått hjälp och mådde bättre nu, men ändå. Man vet ju aldrig.

Men det tog bara 5 minuter efter att kamerorna stängts av så började det plinga i mobilen. Mail, sms, facebookmeddelanden och Twitter. Det var förtvivlade, förvånade, förundrade kvinnor som lever med exakt samma problem och som efter att ha lyssnat på mig äntligen förstod att det var PMS de lidit av. Mailen fortsatte välla in under hela dagen och på kvällen beslutade jag mig för att startade upp den här bloggen. Vi var ju så många! Det var så fantastiskt att veta att man inte var ensam.

Sen har dess har det rullat på. Jag och Anders skriver här med jämna mellanrum. Breven fortsätter välla in. Vissa månader kommer över 100 stycken. Ofta förtvivlade kvinnor och män som vill ha hjälp med var de ska vända sig. Som behöver stöd, tips, råd och tröst.

Men informationen om PMS är fortfarande extremt bristfällig. Först i juni i år la Sjukvårdsrådgivningen upp information om PMS och PMDS. I JUNI I ÅR! Innan dess har man fått förlita sig på läkemedelsföretagens information (som av en slump också tillverkar det enda läkemedel som finns för PMS) och utländska sidor. Då fick jag den här idén: att starta ett förbund som på allvar skulle ta tag i PMS-problematiken.

80% av alla kvinnor som har mens har PMS i någon form. Runt 5% har så allvarliga problem att de inte kan leva normalt. Vi behöver bättre information. Både till oss som lever med PMS men också till anhöriga. Vi behöver mer kunskap och förståelse för vad PMS innebär för en relation eller en arbetsplats. Och vi behöver hjälp med bättre behandling och forska mer på kvinnors hormoner. 

Igår var en historik kväll. Vi startade PMSförbundet. Jag hade efterlyst folk via bloggen och Facebook, tio stycken dök upp men ännu fler har anmält sitt intresse. Det första vi ska göra är en ordentligt hemsida med bra information. Vi kommer också ha ett årsmöte den 8/12 och då är alla välkomna. Mer information kommer inom kort, men är du intresserad så gå in på PMSförbundet.se och anmäl dig.

Nu jäklar ska vi får ordning på PMSläget i Sverige!

17 Comments on Igår startade vi Svenska PMSförbundet!

 1. En dam
  3 september, 2014 at 09:01 (4 år ago)

  Se min kommentar 14 juni. Det är inte 80% som har pms i ngn form, vad får du siffran ifrån, vilken forskning? 3-5% har svåra problem enl 1,6 miljonerskluben men där saknas också källa. Det blir kontraproduktivt om du hypar siffrorna. Såklart pms finns men 80% är inte rimligt.

  Svara
 2. Jeanette
  3 september, 2014 at 09:37 (4 år ago)

  Tack!!! Så skönt att se o höra er berätta om detta!
  Såg inslaget på TV4 idag o har nu sett ‘Efter tio’.
  Så nyfiken på hur PMSförbundet kommer att verka. Efterlängtat! Åter igen, Tack för att ni för in detta i ‘debatten’!
  Jeanette

  Svara
 3. karin
  3 september, 2014 at 09:37 (4 år ago)

  Siffrorna har jag fått från Överläkaren Birgitta Segebladh som forskar på PMS och PMDS. Jag hittar inte hennes referenser men ska be att få dem. Det är en svensk undersökning som ligger till grund för siffrorna så mycket vet jag. Att känna av PMS kan betyda allt från att ha lite ont i brösten -till att inte kunna leva normalt. Jag tycker inte siffran 80% verkar konstig. Men om man pratar om PROBLEM med PMS kanske den är annorlunda.

  Marie Bixo uppskattar att ca 30% har problem samt att 3-5% har mycket svåra problem (PMDS). http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=835

  En av anledningarna till att jag startat förbundet är just att vi just behöver vetenskaplig oberoende fakta och inget annat.

  Svara
 4. En dam
  3 september, 2014 at 09:56 (4 år ago)

  Absolut, jag fattar. Det är bara det att med en sådan uppblåst siffra är vi liksom tillbaka vid ”pms-käring”, i e belackare kommer att använda det mot kvinnor, som vanligt. Det vore ju skumt om man inte fick lite ont i magen el spända bröst men att kalla det pms är för yxigt tycker jag. Pmsd däremot, är precis vad Bixo talar om (äv min länk)
  Jag jobbar medPR och vet vikten av att trumma in samma budskap om och om igen. Siffrorna är därför viktiga för om nästan alla kvinnor har pms, som du menar, så behöver då alla medicineras. Så är det inte.
  Varför inte köra med 30 resp 3-5% som Bixo kör, de siffrorna är valida. Var tredje kvinna, mycket men verkar inte otroligt som 80%
  Bara en tanke, själv är jag inte fertil längre, haha

  Svara
  • karin
   3 september, 2014 at 11:23 (4 år ago)

   Förstår, är jätteglad över att du påpekade detta!

   Svara
 5. en tjej
  3 september, 2014 at 10:37 (4 år ago)

  Kan man få ”kronisk pms” efter förlossning? Känner mig som en berg och dalbana fortfarande nu efter snart 3månader…

  Svara
 6. Eva Hagman
  3 september, 2014 at 11:17 (4 år ago)

  Ni vet väl att akupunktur och traditionell kinesisk medicin är mycket verksamt vid PMS? Studier finns bl a på http://www.pubmed.com

  Svara
  • karin
   3 september, 2014 at 11:25 (4 år ago)

   Det hjälper vissa kvinnor men inte andra. Problemet med pms är ju att det inte finns en lösning idag som funkar för alla kvinnor. Men som du säger, många blir hjälpta. Även om många behöver gå 1 gång i veckan för att få det fungera och det blir väldigt dyrt..

   Svara
   • Eva Hagman
    3 september, 2014 at 11:37 (4 år ago)

    De som det inte fungerat på kanske har fått s k västerländsk akupunktur”, bara en tanke. Det är ju som tur är bara under en kort period man behöver gå på behandling och då en gång i veckan, så fort förbättringen kommit så trappar man ut helt och vissa återkommer bara någon gång per år.

    Svara
 7. Madde
  3 september, 2014 at 14:36 (4 år ago)

  Hej!
  Är så glad för din blogg och att ett förbund startats. Vår familj har fått livet tillbaka efter att jag fått behandling för min PMS.
  Jag önskar få vara medlem i förbundet men hur blir jag det?

  Svara
  • karin
   8 september, 2014 at 07:06 (4 år ago)

   Anmäl dig här http://www.pmsforbundet.se/ Vi är precis i uppstartandet så det kommer ta några veckor innan vi återkommer.

   Svara
 8. Sofia
  3 september, 2014 at 14:55 (4 år ago)

  Hej! Hörde er precis på radion. Har själv precis blivit bra genom att börja äta omega 3 (i form av linfröolja). Det låter som att många kan bli hjälpta av det!!

  Svara
 9. katrin
  3 september, 2014 at 15:24 (4 år ago)

  Precis som Eva säger, så är det kanske ”västerländsk” akupunktur de har fått. Och vi är alla unika och olika i vår personlighet, vilket den österländska akupunkturen tar hänsyn till, och har ett helt annat sätt att se och behandla varje personen på, än den västerländska, som lägger nålar för själva problemet ”PMS”. Vilket kan hjälpa en del men inte alla. Österländsk akupunktur ser till helheten.
  Och ja, det blir dyrt till en början. Men jag tror att det är värt det. Att få bli av med obalansen, så kallade PMS.
  Det är synd att vi inte kommit längre i Sverige, och tillåter alternativ medicin i vården! Så många fler hade blivit hjälpta med sina åkommor.
  Kunde inte låta bli att nämna det…

  Svara
 10. tess
  15 september, 2014 at 18:38 (4 år ago)

  Jag tillhör kategorin som har svår PMDS, jag har över ett års tid testat olika preparat b.la (premalex) som ordinerats av den kvinnoklinik jag går hos. När jag tog Premalex kunde jag ej fungera normalt, var så oerhört trött hela tiden. Vården vet ej hur de ska hantera detta, otillräcklig kunskap i ens egna omgivning leder till att vi kvinnor för en dålig livskvalité så länge symptomen varar. Det är inte ok att kvinnor med dessa problem bara ska må helt bra ca två veckor/månad. Mer resurser måste läggas på att skaffa kunskap och bättre medicin/ annan behandling.

  Svara

Leave a Reply