Med största möjliga tysssstnad

Radio och TV, 150 anmälda till förbundet och mängder av brev från kvinnor och män som fått upp ögonen för PMS var resultatet efter första veckan med PMS-förbundet. En av kvinnorna som kom till vårt första möte var Catrin. Hon sammanfattade det så himla bra.

PMS borde uppmärksammas på samma sätt som cirkusfamiljen Bronett annonserar sina cirkusnummer: ”Med största möjliga tysssstnad”.
Fast ordet i detta fall är allvar.
Därför att PMS och PMDS bör verkligen tas på största möjliga allvar.
Just därför har vi skapat PMS-förbundet, för att sprida information och kunskap.

Många har lärt sig att hantera sin PMS och det finns hjälp att få.
Det kan vara svårt att prata om PMS de dagar när man känner sig tjock, ful, uppblåst, bråkig, förbannad, gråtfärdig, har ångest och kanske till och med vill dö. Det kan vara svårt att komma ihåg hur det kändes när det var som mörkast även fast det bara för en dag eller några timmar sedan.
Som en av kvinnorna i gruppen berättade att hon sa till sin man:
”Du kan ju faktiskt välja att lämna mig men jag måste vara kvar i det här”.
För att nästa dag känna sig euforisk över att hon mår bra och helt säker på att känslan från i går aldrig kommer tillbaka.
En annan kvinna vittnar om tidigare vardagskaos med inställda möten, avbokade fester och sjukskrivning men att hon i dag tagit kontroll över tillvaron med hjälp av mediciner och genom att ha stenkoll på sin menscykel.
Det finns glädjande nog olika sätt att tackla PMS, beroende på hur den yttrar sig.
Känns det som om PMS tar kontroll över ditt liv gäller det att få tag i en läkare som är insatt och kan göra en bra bedömning och ge dig den rätta hjälpen.
PMS-förbundets ambition är att inom en snar framtid kunna tipsa om kliniker och andra ställen knutna till PMS. Planen att skapa ett forum dit anhöriga kan höra av sig med frågor eller synpunkter.
PMS påverkar ditt äktenskap och dina andra relationer – arbetskollegor, vänner och andra medmänniskor. Prata om din PMS! Vi tror stenhårt på att nyckeln till framgång är kommunikation. Det är därför vi har startat detta förbund och hoppas att kunna öka medvetenheten.
Catrine Odell

Faktaruta:
Vad är PMS?
PMS betyder att man får humörförändringar och andra besvär dagarna före mens. PMS är en förkortning på premenstruellt syndrom.
Att känna av PMS är vanligt. Vilka besvär PMS kan ge varierar från person till person. Man kan också känna av PMS olika mycket från månad till månad.
Vad är PMDS?
Vissa kan ha svår PMS. Då kallas det för PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom. På engelska heter det PMDD, Premenstrual dysphoric disorder.
PMDS påverkar hela tillvaron mycket och kan bland annat göra att man hamnar i konflikter eller att man vill vara ifred och undviker att umgås med andra.
Om man har PMDS kan symtomen vara så svåra ett de liknar en depression eller ångestsjukdom. Skillnaden är att vid PMDS försvinner besvären nästan genast när mensen kommer igång.
Cirka tre till fem procent av alla kvinnor som har mens har PMDS.

Parse error: syntax error, unexpected T_CLASS in /storage/content/91/127591/livetmedpms.se/public_html/wp-content/themes/adelle/comments.php on line 1