Åderbråck
och andra sjukdomar i underlivet

PMS är den mest omtalade och kanske den mest erkända sjukdomen som är relaterad till menstruationscykeln, äggstockar och livmoder. Trots det så upplever miljoner menstruerande kvinnor besvär, åkommor och kronisk smärta som är direkt eller indirekt kopplad till mensen. Varför det inte forskas mer på de besvär som upplevs av cirka halva jordens befolkning är en gåta och helt oförståeligt. Här listar vi några av de mensrelaterade sjukdomar som forskarna har börjat nysta i.

4 mensrelaterade sjukdomar

Fyra mensrelaterade sjukdomar som alla bör känna till.

1

Åderbråck

Det finns något som på engelska kallas för ”pelvic congestion syndrome” (PCS) eller ”pelvic venous insuffiency” (PVI), vilket till svenska skulle översättas till venös insufficiens i bäckenet – det vill säga åderbråck i bäckenet. PCS är ett tillstånd som innebär att de blodkärl som sitter runt livmoder och äggstockar eller i lilla bäckenet blir för trånga. Det leder till ett ökat tryck och att åderbråck uppstår i dessa blodkärl, oftast i samband med graviditet och menstruation. Om du misstänker att du har drabbats av åderbråck i underlivet bör du i första hand göra en undersökning hos en gynekolog. Det kan senare bli aktuellt att behandla åderbråcket hos en specialist som Narva Kirurg eller någon annan åderbråcksspecialist.

Symptom på åderbråck i underlivet

 • Långvarig och molande smärta i bukens nedre del
 • Smärtan uppstår efter samlag eller i stående position
 • Smärta som förvärras från morgon till kväll
 • Depression och ångest förhöjd känsla av stress

Ta bort åderbråck

Det finns olika effektiva metoder för att ta bort åderbråck. Vilken metod som används anpassas efter den enskilde patienten, men de vanligaste metoderna innefattar laserteknik, skumteknik, virknålsteknik samt en kombination av virknåls- och skumteknik.

2

Endometrios

Endometrios är en sjukdom som drabbar cirka var tionde person som menstruerar, men sannolikheten för att många går runt med sjukdomen utan att veta om det är stor. Få känner till sjukdomen, trots att den är allvarlig och leder till svåra smärtor och kan innebära stora begränsningar i vardagslivet. Endometrios är ett tillstånd där livmordens slemhinnor växer utanför istället för inne i livmodern. Det innebär att du som lider av endometrios, har slemhinnor som blöder på fler ställen i kroppen än enbart i livmodern under mens. Då uppstår inflammationer som orsakar den smärta som är lätt att missta för kraftig mensvärk.

Det är svårt att upptäcka endometrios och går endast att se med hjälp av en titthålsoperation, men om du misstänker att det är vad du lider av, bör du stå på dig till dess att du får en ordentlig utredning av dina besvär. På Vårdguiden 1177 kan du läsa mer om endometrios och vad det innebär och hos Endometriosföreningen finns informationsmaterial om tillståndet som du kan ge till exempelvis familjemedlemmar, arbetsgivare och andra som du känner behöver kunskap om vad du går igenom.

Symptom på endometrios

 • Smärta under och efter mens
 • Smärta i samband med samlag även när du inte menstruerar
 • Problem med sömn och illamående
 • Tarmproblem såsom förstoppning och diarré
3

PCOS

PCOS är en förkortning av polycystiskt ovarialsyndrom. En person med PCOS har ovanligt många äggblåsor på den äggstocken, eller på bägge två. Detta bidrar till en ökad produktion av hormonet testosteron, vilket orsakar många av de symptom som en person med PCOS kan drabbas av. Alla med PCOS drabbas inte av alla symptom och somliga märker inte av det över huvud taget. Det finns lite information om hur många som drabbas, men enligt rfsu.se, tros cirka 5-10 % av världens alla kvinnor vara drabbade av PCOS. Ofta behöver andra hormonrubbningar eller sjukdomar uteslutas innan en diagnos för PCOS kan fastställas.

Symptom på PCOS

 • Nästan eller helt utebliven menstruation
 • Mycket kroppsbehåring och akne
 • Svårigheter med att bli gravid
 • Minskad sexlust och allmän nedstämdhet
4

Myom

Om du har rikliga blödning som varar i flera dagar under din menstruation kan det vara så att du har myom, det vill säga muskelknutor inuti eller utanpå din livmoder. Myom är inte förknippat med någon fara och de flesta får inga besvär. En del som drabbas kan däremot få symptom som gör att de behöver operera bort dessa muskelknutor. Upplever du att du blöder onormalt mycket och att det påverkar dig i din vardag? Då ska du uppsöka vård. Om den läkare du besöker, anser att du behöver operera bort ditt myom, finns det flera tillvägagångssätt att göra detta på. Rådgör alltid med din läkare kring vad som är bäst för just dig. Hos Myomguiden kan du läsa om allt ifrån andras upplevelser till vilken kost du bör ha för att få i dig rätt järnmängder.

Symptom på myom

 • Långvariga och rikliga blödningar under menstruation
 • Tarmproblem som exempelvis diarré och förstoppning
 • Smärta under samlag

Har du blivit diagnosticerad med en underlivsrelaterad sjukdom som du vill att vi skriver om?

Kontakta oss så utvecklar vi denna sida med fler diagnoser för att få fler att förstå komplexiteten av de sjukdomar och besvär som kan drabba personer med livmoder och äggstockar. Hjälp oss att sprida kunskapen vidare!

När ska du söka vård?

Upplever du att dina besvär begränsar dig i din vardag? Känner du att värktabletter inte hjälper? Sjukanmäler du dig mycket från jobb eller skola? Och går du omkring med oros- och ångestkänslor? Då ska du söka vård för dina besvär. Genom att uppsöka vård ger du dig själv möjligheten till att återta kontrollen och makten över ditt liv och din kropp.